Sinds afgelopen mei woon ik aan boord. In een jachthaven, met alle comfort zoals walstroom, douches en toiletten. Maar toch is leven op een boot natuurlijk wel even wat anders dan in een woning. Ik zag er best wel een beetje tegen op om aan boord te gaan wonen, helemaal in de winter. Maar ondertussen heb ik het ontzettend naar mijn zin en ben niet meer van m'n bootje af te slaan. Ik leer op deze manier de boot heel goed kennen, kan ieder loos (half) uurtje besteden aan klussen aan de boot, én het is financieel natuurlijk ook aantrekkelijk. Sterker nog; financieel is het essentieel, omdat ik anders niet genoeg kan sparen om volgend jaar te vertrekken.

Maar het was deze week toch wel even slikken toen ik 's ochtends mijn luik openschoof om naar de douche te gaan en een witte wereld aantrof...


Sneeuw in kuip Besneeuwde boot


Voorspelling KNMI: Minimum temperatuur -10 tot -15 graden, met gevoelstemperatuur van -20. Poeh. Zouden mijn kachels het warm en droog kunnen houden binnen? En moest ik nu mijn motor, gootsteen, watertank en toilet afsluiten en vorstvrij maken vanwege het gevaar dat leidingen stuk kunnen vriezen? Dat zou het leven aan boord een stuk minder aangenaam maken... 

Ik heb het koelwaterkanaal in de motor leeg laten lopen en de kogelkraan doorgeblazen. Met een altijd zacht brandend kacheltje is dat zo lang er geen dikke laag ijs ligt voldoende. Hoef ik tenminste het milieu nog even niet te schaden met giftige antivries. En het wonen aan boord gaat ook nu eigenlijk prima. Natuurlijk zitten er een hoop nadelen aan. Naar het toilet of de douche moeten wandelen door regen, wind of sneeuw is niet altijd leuk. Schimmel in afgesloten bergruimtes of vocht in mijn bed ook niet. Iedere ochtend moet ik mijn bed afhalen en de matrassen en het dekbed in de droogstand zetten en hangen, waardoor de hele boot in één keer vol is. En natuurlijk heb ik altijd net dát object uit de bakskist  nodig of is de gasfles of dieseltank leeg als ik zojuist mijn schoenen en jas uit heb gedaan en opgewarmd ben. Maar er zitten ook voordelen aan de winter; ik kan opeens alles uit de koelvakken van de supermarkt kopen, zelfs uit het vriesvak! Al mijn kastjes binnen zijn namelijk opeens een koelkast, en mijn kuip is gebombardeerd tot tijdelijke vriezer. En binnen is het ontzettend gezellig: Ik heb het 's avonds op de (langs)bank hartstikke naar mijn zin bij de dieselkachel in mijn knusse 'thuisje' (tja, een huis is het niet, maar het is wel thuis). Met wat brandende kaarsen, de olielamp en soms een fleecedekentje is het lekker warm. Ook met beide luiken open om te ventileren; iets wat essentieel is om de boel binnen droog en schimmelvrij te houden.

Het afgelopen jaar heb ik hard mijn best gedaan om het van binnen gezellig te maken. Het plafond en de wand rond de ramen heeft een verfbeurt gehad, er liggen kussens en matrassen met zelfgemaakte bekleding, er hangen gordijnen en ik heb een hoop bergruimte gecreëerd met o.a. manden en bakjes. En momenteel wordt de boel wordt nog meer opgevrolijkt door de van mijn ouders gekregen heuse mini-kerstboom.

Boot interieur naar voren Boot interieur naar achteren Kaartentafel Kombuis

Als je dan bekijkt hoe de boot was toen ik hem kocht zie je toch wel een verschil... 

Boot interieur naar voren  Boot interieur naar achteren  Kaartentafel  Boot plafond