Het bewijs is weer geleverd; afmetingen doen er wél toe! Afmetingen van boten in dit geval. Of specifieker, de afmetingen van DE boot; mijn ideale woon-, reis- en levenspartner van de komende paar jaar. Ga ik voor een kleine & fijne “jongen” met uitstraling, of voor een lompe maar stoere & ruige “vent”. Met andere woorden; Ga ik voor ziel en karakter in een klassiek, sierlijk jachtje, of kies ik voor het comfort en de snelheid van een grote, lelijke bak? Met het budget dat ik heb moet ik helaas een keuze maken. Die grote, sierlijke droomboot zit er deze keer niet in.

Ondanks het ruimtegebrek zal ik me hoe dan ook perfect thuis voelen op dat kleine, maar prachtige scheepje dat maar in mijn kop blijft zitten. Maar geef het een paar maanden en ik zal vermoedelijk smachten naar de ruimte die een lelijke dertien-in-een-dozijn-boot biedt. Ik maak mezelf maar wijs dat ik al die “luxe-artikelen” die ruimte innemen helemaal niet nodig heb. Maar welke Westerling kan tegenwoordig nog leven zonder de volgende zaken; Meer dan 1,5 liter douche- en drinkwater per dag, diesel om van dagenlange windstiltes weg te komen, reservezeilen voor als er eentje scheurt, een reddingsvlot, een echte bijboot met buitenboordmotortje in plaats van zoiets als een Intertoys-opblaasboot-met-roeispanen, een uitgebreid assortiment eten, een koelkast, een volle kledingkast, een grote hoeveelheid reserveonderdelen en gereedschap, en misschien wat entertainment en andere huiselijke spulletjes?

En nog zoiets: Om een beetje geld bij te verdienen had ik het idee gevat af en toe eens één of twee gasten mee aan boord te nemen tegen een kleine vergoeding. Een goedkope zeilvakantie voor die gasten. En voor mij een manier om voorafgaand aan en tijdens mijn reis af en toe nog eens mijn gezicht in een restaurant of kroeg te kunnen laten zien en te consumeren. En natuurlijk is het ook gewoon leuk om af en toe eens gezellige mensen die ik ontmoet of wie weet jou wel een stukje mee te nemen op mijn reis. Altijd alleen is ook maar zo alleen. Maar waar herberg ik jou of die gasten dan op mijn kleine, lieftallige bootje?
Of die inboorling met een bot door zijn neus die mij volgens Robert-Jan geheid ergens halverwege de reis gaat veroveren? Hij en zijn bot moeten dan toch érgens op de boot een lekker slaapplekje hebben de rest van de reis, bij voorkeur naast mij?

Keuzes, keuzes, kezues… En ik ben nog wel zo slecht met het maken van beslissingen! Laat ik er maar vertrouwen in hebben dat die boot met de X-factor inclusief de juiste afmetingen vanzelf een keertje voorbij komt zeilen…